Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Danfoss Dynamic Valve™ – nový přístup k vyvážení otopných soustav

Společnost Danfoss představila na trhu revoluční řešení hydronického vyvážení pro dvoutrubkové topné soustavy. Klíčem k dosažení lepšího výkonu, úspor energie a vyšší spokojenosti uživatelů je u dvoutrubkových soustav schopnost přesného vyvážení a regulace radiátorů bez ohledu na zatížení.

Inovativní ventil Dynamic Valve™, který se vyznačuje snadnou montáží, jednoduchým použitím a mimořádnou odolností, okamžitě odstraní běžné problémy, jako jsou hlučné radiátory, nerovnoměrný rozvod tepla nebo zbytečné plýtvání energií.

Dynamický ventil Danfoss s označením Dynamic Valve™ představuje dva ventily v jednom. Ventil Dynamic Valve™ je termostatický radiátorový ventil s integrovaným regulátorem tlakového rozdílu, který zajišťuje přesnou regulaci teploty a automatického vyvážení v jednom výrobku. Ventil je kompatibilní se všemi typy termostatických hlavic s čidlem s připojením Danfoss RA.

Instalací Dynamic Valve™ se eliminuje kolísání tlaku a odstraní se tak typické příčiny stížností na topný systém. Kromě toho ventil Dynamic Valve™ vnáší do systému stabilitu a pohodlí, které nemůže být ovlivněno žádnými úpravami nastavení na radiátorech ze strany obyvatel.

Konstrukce


 

Jak ventil Dynamic Valve™ pracuje?

Funkce ventilu Dynamic Valve™
Funkce ventilu Dynamic Valve
Princip ventilu Dynamic Valve™
Princip ventilu Dynamic Valve

Tajemství ventilu Dynamic Valve™ je skryto uvnitř. Malý integrovaný regulátor tlakového rozdílu zajišťuje konstantní tlak napříč regulačním ventilem. Obvyklé kolísání tlaku tak již nemůže mít vliv na průtok radiátory. S pomocí jednoduché stupnice 1–7+N lze každý ventil nastavit na požadovaný maximální průtok v rozmezí 25 až 135 litrů za hodinu. Vhodným nastavením jednotlivých ventilů se docílí omezení průtoku systémem na určitou maximální úroveň. Topná soustava je navíc zprovozněna a optimalizována s ohledem na plné využití potenciálu energetických úspor.

Stav neustálého kolísání v systému se někdy potlačuje zvýšením tlaku čerpadla, což může mít ještě dalekosáhlejší důsledky. Mnohem účinnějším řešením je automatické vyvážení s cílem zcela překonat základní problém, tj. Zajistit v soustavě daný tlak při jakémkoli zatížení. Již od 80. let 20. století firma Danfoss nabízí řešení automatického vyvážení ASV pro montáž na stoupačky. Po doplnění sortimentu o ventil Dynamic Valve™ je nyní k dispozici také alternativa pro montáž na radiátory.

Automatické vyvážení okamžitě přináší výhody za všech podmínek. Jedná se o rychlé a snadno použitelné řešení s jednorázovou investicí, která se rychle zaplatí. Eliminace kolísání tlaku je klíčem k úspěšnému vyvážení i odstranění příčiny stížností uživatelů na nedostatečné topení nebo naopak přetápění, hluk a zbytečně vysoké náklady na energie. Z optimalizovaných podmínek současně budou mít prospěch i připojené termostatické hlavice, takže regulace teploty bude stabilnější a přesnější.


Rychlé plánování, bezproblémová instalace a snadné zprovoznění

Naprostá jednoduchost

Použití ventilu Dynamic Valve™ s sebou přináší rychlou a snadnou diagnostiku systému. Jednoduchý přístup k návrhu a méně komponent vyžadujících dimenzování znamená rychlejší plánování. Váš projekt a pracovní postupy tím získají na flexibilitě. Stačí vypočítat požadovanou úroveň průtoku pro každý radiátor a připravit podklady pro zprovoznění. Po instalaci lze ventily uvést do provozu prostým přednastavením stupnice.

Vyšší energetická účinnost

Lepší regulace teploty zvyšuje uživatelské pohodlí a snižuje spotřebu energie. Ventil omezuje tepelné ztráty a nabízí plnou kontrolu nad veličinou ΔT celé soustavy, což s sebou přináší vyšší účinnost ohřevu v kotli nebo dálkového topení. Kromě toho soustavou proudí menší množství vody, což umožňuje optimalizovat nastavení čerpadla nebo dokonce volit menší čerpadlo.

Spolehlivý provoz soustavy

Soustava osazená ventily Dynamic Valve™ bude vždy optimálně reagovat na změny počasí nebo chování uživatelů. Vyvážení soustavy se neporuší, ani když uživatel upraví nastavení termostatu na radiátoru nebo na samotném ventilu. Ve spojení s léty osvědčenou kvalitou termostatických hlavic Danfoss se spolehlivý chod systému postará o vyšší spokojenost obyvatel a omezení zásahů instalatérů.

Jaké řešení je ideální pro Váš projekt?

Ventil Dynamic Valve™ byl navržen za konkrétním účelem nabídnout jednoduché řešení pro širokou paletu budov využívajících dvoutrubkové radiátorové soustavy a čerpadla s výtlačnou výškou do 6 metrů (60 kPa*). Díky maximálnímu průtoku 135 l/h je tento ventil kompatibilní s většinou existujících radiátorů.

Při potřebě maximální univerzálnosti v budovách s vyšší výtlačnou výškou čerpadel než 6 m (60 kPa) jsou ideálním řešením ventily Danfoss ASV instalované na stoupačky.

Z ekonomického pohledu představuje ventil Dynamic Valve™ nejlepší volbu pro soustavy vytápění s několika radiátory na každé stoupačce. V situacích, kde je k jednotlivým stoupačkám připojeno více radiátorů, je cenově efektivnějším řešením technologie Danfoss ASV.


Inteligentní nástroje pro usnadnění práce

Vyvinuli jsme dva nástroje, které vám ještě více usnadní instalaci a pomohou ověřit správné dimenzování. Nástroj pro přednastavení pomáhá zajistit správné přednastavení v situacích, kdy je nastavovací stupnice obtížně čitelná. Praktické uplatnění najde také v případech, kdy se u více radiátorů provádí podobné přednastavení.

Měřič dP tool™ je mimořádně užitečný speciální přístroj používaný ve fázi zprovoznění. Měří přítomný tlakový rozdíl, a to nikoli prostřednictvím dodatečně montované měřicí clony nebo ručního vyvažovacího ventilu, ale přímo na ventilu Dynamic Valve™. Používá se na nejvzdálenějším ventilu od čerpadla za účelem kontroly dosažení požadovaného tlakového rozdílu 10 kPa. Pokud je tato hodnota dosažena, můžete si být jisti, že systém je připraven k provozu. Je-li tlakový rozdíl podstatně vyšší, můžete dokonce snížit nastavení tlaku čerpadla, a tím dosáhnout dalších úspor.

více informací


DANFOSS, s. r. o.
logo DANFOSS, s. r. o.

Danfoss nabízí: regulační prvky pro CZT, termostatické hlavice, ventilová tělesa a šroubení, armatury pro vyvážení soustav v rezidenčních a komerčních budovách, produkty pro chytré vytápění - ovládání radiátorů a podlahového vytápění vzdáleně přes ...