Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla s plynovým motorem umožňují požadovanou energetickou třídu

Využití plynových tepelných čerpadel AISIN TOYOTA v moderní výstavbě budov umožňuje dosažení legislativou požadované energetické třídy budovy.

Tato tepelná čerpadla se od nejvíce frekventovaných s elektrickým pohonem liší tím, že kompresor je poháněn plynovým motorem. Při provozu je využíváno nejen teplo získaná činností základního chladicího okruhu tepelného čerpadla, ale i teplo z chlazení motoru. Toto řešení umožňuje využívat i vyšší výstupní teploty.

Daniel Izakovič, obchodní ředitel společnosti ESM – YZAMER energetické služby a monitoring, s.r.o. uvedl, že plynová tepelná čerpadla nejsou vhodná jen pro průmysl, ale i pro rezidenční budovy. Z pohledu nároků na projekt se nijak zásadně neliší od elektricky poháněných.

Z pohledu potřeby neobnovitelné primární energie, která je jedním ze dvou zásadních kritérií pro splnění požadavků energetické náročnosti budov, je zajímavé právě spojení zemního plynu s nízkým faktorem neobnovitelné primární energie, oproti elektřině, a podílu získané obnovitelné energie z okolního prostředí.

 
 
Reklama