Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nevyhazuj teplo oknem. SMOKEMANovo desatero správného topiče, díl 09/10

Nejlevnější je ta energie, kterou nespotřebujeme. Pokud nebudeme řádně větrat, budeme mít co do činění s plísněmi. Nestačí vzduch „jen“ čistý (např. čističky vzduchu), ale i čerstvý, se správnou koncentrací oxidu uhličitého a vlhkosti.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

01/10 Top tak, jak chceš, aby topil tvůj soused

02/10 Suš dřevo minimálně jeden, lépe dva roky

03/10 Nespaluj odpadky!

04/10 Nedus oheň

05/10 Jak často a kolik přikládat

06/10 Co a jak čistit

07/10 Používej moderní kotel či kamna.

08/10 Udržuj optimální teplotu spalin

Obytné objekty vytápíme proto, aby nám v nich bylo příjemně i v období, kdy je venku chladno. Ideální hodnota teploty v místnosti neexistuje, protože jde o subjektivní pocit a každá osoba ji má na různé úrovni. Se zvyšujícím se rozdílem teplot mezi obytnou místností a vnějším prostředím roste spotřeba energie, a tedy i finanční náklady.

Přečtěte si také Stačí „jen“ vyměnit kotle, aby byl čistší vzduch? Přečíst článek

Každý si musí individuálně určit poměr mezi ideální teplotou v jednotlivých místnostech a akceptovatelnými náklady na energie, které jsou pro udržení této teploty potřebné. Pokud jsme schopni bez problémů náklady na energie zaplatit, můžeme si topit kde, kdy a na kolik chceme. Pro většinu obyvatel jsou však náklady na vytápění důležitým sledovaným parametrem, takže se snaží spotřebu energií optimalizovat. Není nutné vytápět všechny místnosti na stejnou teplotu a po celou dobu topné sezóny. Snížením teploty v místnosti o jeden stupeň Celsia se sníží roční náklady na vytápění cca o šest procent. Vytápěné místnosti je nutné účinně větrat tak, aby byla odvedena přebytečná vlhkost a vydýchaný oxid uhličitý. Jak snížit spotřebu energie pro vytápění, jakým způsobem větrat a mnoho dalšího se dozvíte v devátém díle SMOKEMANova desatera správného topiče „09/10 – NEVYHAZUJ TEPLO OKNEM“.

 
 
Reklama