Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

JUNKERS Tipy pro topenáře (XI) - plynový závěsný kondenzační kotel CERAPURMAXX

Výměník ze speciální slitiny s velkou plochou umožňuje celoroční využívání kondenzačního tepla s maximálním stupněm 110%.

Závěsné kondenzační kotle Cerapur Maxx o výkonu 65 a 98 kW s normovaným stupněm využití až 110% jsou obzvlášť vhodné pro rekonstrukce kotelen které topí do starších topných systémů navržených v tzv. teplotním spádu 90/70°C ( při venkovní teplotě -12°C). Tyto systémy byly většinou předimenzované a topná voda v radiátorech teploty 90°C prakticky nikdy nedosahovala.

Kondenzační kotle Junkers CerapurMaxx mají normovaný stupeň využití 106% ( ZBR 65-2A) resp. 107% (ZBR 98-2A) při teplotním spádu 75/60°C a 110%při 40/30°C.

Zvláštností těchto kotlů je výměník tepla pro celoroční kondenzační provoz, s povrstveným povrchem žebrovaných trubek pro vysokou účinnost, dlouhou životnost a snadnou údržbu. Tento výměník zajišťuje vysoce efektivní přenos tepla na minimálním prostoru díky dodatečnému vířivému pohybu otopné vody v žebrovaných trubkách.

Využít výhod kondenzačního provozu umožňuje nízká teplota zpátečky. Má-li mít například zpátečka teplotu 25°C, pak maximální výstupní teplota u většiny kotlů je o 20°C maximálně 30°C vyšší - tedy 45°C až 55°C. Tento teplotní interval je dán konstrukcí výměníku a jeho mechanickou odolností.


Obr. 19 CerapurMaxx

Naše kotle Cerapur Maxx ale mohou pracovat s teplotní diferencí až 50°C, tedy za daných podmínek s výstupní teplotou 75°C. Tedy i při náběhové vodě o teplotě např. 90°C je kotel schopen pracovat na vratné vodě s teplotou 50°C – tedy pod rosným bodem – a využívat kondenzační teplo. Teplotní interval na kotli je hlídán čidly na zpátečce i na náběhu a regulace dle jejich údajů ovlivňuje modulaci a činnost oběhového čerpadla, tedy průtok a výkon kotle. Samotný hořák má modulovaný výkon v rozsahu 20-100% .

Tento způsob regulace je výhodně použitelný při rekonstrukcích nebo modernizacích starších otopných soustav projektovaných na vyšší teplotu nebo i u současných klasických soustav 75/60, protože prodlouží dobu po kterou bude kotel v kondenzačním režimu i při hlubokém poklesu venkovní teploty, kdy je nutno zvýšit teplotu náběhové vody do systému.



Obrázek 43 Rozměry připojovací sady
(1 sběrné potrubí kaskády, 3 hydraulická výhybka přímá, 4 přiložená svařovací příruba)

Obrázek 44 Rozměry připojovací sady (bokorys)

PROJEKČNÍ PODKLADY JUNKERS
Plynový závěsný kondenzační kotel CERAPURMAXX (2,4 MB)


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.