Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

JUNKERS Tipy pro topenáře (XV) - Přednastavené programy regulátorů dle využití místností a snadné řešení nepředvídaných událostí

Moderní regulace musí mít přednastavené programy dle využití místností, snadné řešení nepředvídaných událostí a umožnit například doplnění solárních kolektorů. To platí pro vytápění i teplou vodu.

Moderní regulace musí mít přednastavené programy, umožnit vytápět ve více topných okruzích na různé teploty dle využití prostorů,snadné řešení nepředvídatelných událostí a umožnit například doplnění solárních kolektorů. To platí pro vytápění i teplou vodu.

Pro tyto výše uvedené nároky se předpokládá využití ekvitermě řízené regulace Junkers. Projektanti mají často pocit, že značka Junkers nabízí mnoho regulátorů, které jsou složité a těžko se v nich orientují. Není tomu tak. Junkers má v současné době 3 ekvitermní regulátory: FW 100, FW 200 a FW 500, které komunikují se všemi závěsnými kotli s elektronikou Bosch Heatronic 3.

Regulátory FW… - připojují pomocí sběrnicového vedení dvoužilovým kabelem.To umožňuje jejich aplikaci i ve starší zástavbě a při sanacích, kde po staré regulaci zbylo jen natažené dvoužilové vedeni.
Stavebnicový systém modulů IPM1, IPM2 umožňuje připojit dle potřeby více topných okruhů, moduly ISM 1 a ISM 2 pak zajistí optimalizované ovládání solárního ohřevu TV a případně solární podpory vytápění. Stavebnicový systém zaručuje, že zákazník neplatí za to, co nevyužije-např. kotel s vestavěnou technikou pro 2 topné okruhy. Zákazník s jedním topným okruhem by platil zbytečně mnoho a možnosti kotle nevyužije a zákazník, který potřebuje 3 a více topných okruhů by musel hledat další regulační prvek a platit i projekt měření a regulace.

Regulátory Junkers umožňují ve své maximalistické podobě regulovat až 10 topných okruhů a – a to prosím berte jako teoretickou úvahu - až 16 závěsných kotlů v kaskádě – 4 postupně spínané moduly ICM , kde každý spíná až 4 kotle do kaskády. Naproti tomu standardně je obsažen software pro aktivní a pasivní solární optimalizaci SolarInside.

V souvislosti se solárním ohřevem se nabízí možnost využití přebytku solární energie v létě k vytápění bazénu, ale proč by mělo čerpadlo bazénové vody běžet stále nebo byste ho museli zapínat a myslet na to regulátory Junkers to udělají ve správný okamžik za Vás.

Často se také vyskytují případy, kdy ke kotlům Junkers se starší elektronikou se má přiřadit jeden, dva či více kotlů - nejnovějšího provedení. Noční můrou projektantů je pak požadavek připojení krbů, krbových vložek a kotlů na tuhá paliva do víceokruhových systémů radiátorů a podlahového vytápění, tak jak to požaduje zákazník, aby když si vzpomene, že zatopí v krbu nebo bude pálit smetí v kotli na tuhá paliva, tak aby to regulace poznala a vše fungovalo automaticky. A když kotel či krb vyhasne, aby se to vrátilo zase zpět. Regulace Junkers to zvládne. Máme na to speciální moduly IGM , IEM.


Pro ovládání telefonem je k dispozici modul Netcom 100. Ve výhledu je pak i ovládání přes internet pomocí iPhonu/iPadu – což prozatím mohl shlédnout jen ten kdo navštívil jarní veletrh ISH ve Frankfurtu nad Mohanem.



Příklad solárního ohřevu pitné vody s nesměšovaným topným okruhem

PROJEKČNÍ PODKLADY JUNKERS


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.