Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

JUNKERS Tipy pro topenáře (I) - CERAPUR MODUL/-SMART/-SOLAR

Patentovaný systém algoritmů vypočítává očekávané množství slunečního záření a redukuje předem spotřebu plynu. Výsledek: o 15% nižší spotřeba plynu.

CerapurModul – high-tech kompaktní řešení pro Váš dům

Nová řada stacionárních kondenzačních jednotek CerapurModul (CerapurModul-Smart, CerapurModul, CerapurModul-Solar) Vám nabízí úspornou kondenzační technologii pro vytápění i přípravu teplé vody v jednom přístroji. Díky kombinaci vrstveného zásobníku a kondenzačního kotle získáváte vysoký komfort přípravy teplé vody i energeticky úsporné zařízení.

Více místa pro Vás

Vysoký komfort vytápění a přípravy teplé vody nemusí být vždy spojen s potřebou velkého místa. Tato skutečnost je zajímavá zejména v dnešní době, kdy za každý 1 m2 obytné plochy platíme vysoké ceny. Kotel CerapurModul-Smart se vyznačuje obzvláště kompaktními rozměry a pro umístění mu postačí pouze cca 0,2 m2.

Efektivní využití kondenzace pro přípravu teplé vody

Kotle řady CerapurModul nabízejí teplo a komfort teplé vody na vysoké úrovni. Výhodou spojení kondenzačního kombinovaného kotle s vrstveným zásobníkem je schopnost pracovat v kondenzačním režimu i po celou dobu přípravy a odběru teplé vody. Pro konečného uživatele to znamená efektivnější využití přídavného tepla obsaženého ve spalinách a mnohem menší provozní výdaje za nastavený komfort teplé vody.

High-tech technologie přípravy teplé vody

Moderní vrstvený způsob přípravy teplé vody umožňuje dosahovat až o 17 % vyšší účinnosti než u běžných zásobníků. Voda se ohřívá v externím tepelném výměníku, přitéká shora do zásobníku a opět se odebírá shora. Tak je stále k dispozici dostatečné množství teplé vody. V číslech: v této jednotce vrstvený zásobník o objemu 75 l poskytuje komfort přípravy teplé vody běžného 150 l zásobníku.


CERAPURMODUL/-SMART/-SOLAR

Výhody:

  • nejvyšší komfort přípravy teplé vody díky zásobníku s vrstveným ohřevem o objemu 75 l, 100 l, 150 l a 210 l
  • elektronicky řízené čerpadlo s nízkou spotřebou elektrické energie*
  • funkce Eco pro přípravu teplé vody s až 10 % úsporou energie
  • komunikace se solárními systémy SolarInside
  • optimalizovaný režim čerpadla
  • využití principu kondenzace i při přípravě teplé vody
  • kompaktní rozměry kotlů pro úsporu místa

Optimalizovaný režim čerpadla

U nové řady kotlů CerapurModul funguje optimalizovaný režim čerpadla ve spojení s ekvitermní regulací a elektronickou řídicí jednotkou Bosch Heatronic® 3. Optimalizovaný režim se aktivuje, jakmile se připojí ekvitermní regulace. Tento optimalizovaný režim čerpadla šetří náklady na energii, neboť čerpadlo se přizpůsobí hydraulickému režimu zcela automaticky – běží jen tehdy, pokud je teplo skutečně požadováno.


Schéma funkce Eco pro přípravu teplé vody

Funkce Eco přípravy teplé vody

V rámci funkce Eco přípravy teplé vody si můžete vybrat režim „Comfort“ nebo obzvláště úsporný režim „Eco“. V režimu „Eco“ se ohřívá pouze část zásobníku tj. máte k dispozici dostačující množství teplé vody bez ztráty komfortu. V úsporném režimu „Eco“ lze tak snížit ztráty způsobené přirozeným chladnutím již ohřáté nevyužité vody. U solární varianty kotle CerapurModul-Solar z tohoto režimu vyplývá ještě další výhoda – zvyšuje se objem vody, který může být sluncem ohřátý. Budete-li potřebovat větší množství teplé vody, jednoduše změňte režim na „Comfort“, tím se ohřeje větší množství vody v zásobníku, ale i tak bude příprava teplé vody díky vrstvenému způsobu přípravy teplé vody efektivní. Využíváním funkce Eco přípravy teplé vody získáte až 10 % úsporu energie.

CerapurModul-Solar – slunce jako kompletní řešení

Za atraktivním vzhledem se skrývá high-tech technologie a kompletní solární vybavení, které umožňuje okamžité napojení solárních kolektorů. Bivalentní 210 litrový zásobník s vrstveným ohřevem zajišťuje maximální využití energie při minimálních nárocích na prostor. S kotlem CerapurModul-Solar můžete podstatně snížit vaši celkovou spotřebu energie na vytápění a přípravu teplé vody. Díky patentovanému systému algoritmů SolarInside můžete k průměrné 60 % roční úspoře při přípravě teplé vody získat ještě další dodatečnou úsporu energie v podobě až 15 % při přípravě teplé vody a 5 % u vytápění.

Slunečné vyhlídky se solární energií

Solární systémy Junkers jsou opravdovými mistry, pokud se jedná o přeměnu sluneční energie na využitelné teplo. S nimi šetříte energii na přípravu teplé vody po celý rok - v létě dokonce až 100 %. Plocha kolektorů musí být co nejpřesněji přizpůsobena potřebě teplé vody, tak bude dosaženo optimálních výsledků a maximální energetické výtěžnosti. V průměru se na osobu a den počítá se střední potřebou teplé vody 40 l - z toho vyplývá potřebná plocha kolektoru přibližně 1,2 m2 na osobu.

Světová novinka od Junkers

Využijte výhod nové generace regulátorů. Patentovaný systém algoritmů vypočítává očekávané množství solárního záření a redukuje tak již předem spotřebu plynu. Dává přitom solární energii jednoznačnou prioritu. Výsledkem tohoto pokrokového algoritmu řízení a regulace je až o 15 % nižší spotřeba plynu. Funkce potřebné pro solární systémy jsou zahrnuty v regulátoru a automaticky se aktivují při připojení solárních komponentů. Displej Vám navíc přesně ukáže, jak vysoký je aktuální solární zisk.

Teplo a teplá voda ze slunce

Chcete ještě více využívat solární energii? Pak Vám doporučujeme solární systém, který nejen ohřívá vodu, ale současně podporuje i vytápění. Pro maximální možnou energetickou účinnost zkombinujte solární systém s plynovými kondenzačními kotli.


Pro nižší účet za energii Ušetřete až 30 % celkových nákladů za energii na vytápění a přípravu teplé vody! Tyto údaje jsou vztaženy na čtyřčlennou domácnost bydlící v nízkoenergetickém domě s plochou kolektorů 10 m2 a 750 l kombinovaným zásobníkem.

Inteligentně zvládnutý dvojitý úkol

Pro solární přípravu teplé vody a vytápění je kromě přibližně dvojnásobné plochy kolektorů nutný tzv. kombinovaný zásobník, jehož úkolem je akumulovat energii pro vytápění a zároveň zajistit přípravu teplé vody. Teplo získané kolektorem - se stejně jako při přípravě teplé vody - přivádí kapalinou do zásobníku, kde se ve vnějším plášti zásobníku předává teplo otopné vodě a současně je zajištěna příprava teplé vody. Tak optimálně využíváte sluneční energii!

Zařízení pro přípravu teplé vody a podporu vytápění využívají jeden systém pro dvě použití a zkracují tak topné období. Průměrně lze ročně se solárními systémy ušetřit až 60 % energie na přípravu teplé vody a až 30 % energie na vytápění.


Solární optimalizace - jak ještě více ušetřit

Kombinace kondenzační a solární techniky výrazně snižuje účty za energii a to bez ústupků v nárocích na tepelný komfort. Princip je zcela jednoduchý: solární systém a kondenzační kotel pracují zásadně v týmu - tak je za každého počasí zajištěn stálý tepelný komfort. Solární optimalizace slaďuje tuto spolupráci do detailu s počasím, a tak při přípravě teplé vody a vytápění šetří další energii.

Optimální propojení se solárními systémy

Pro optimální kombinaci plynových spotřebičů se solární energií vyvinul Junkers revoluční systém řízení. Patentovaný systém algoritmů vypočítává očekávané množství solárního záření a redukuje tak již předem spotřebu plynu. Dává přitom solární energii jednoznačnou prioritu. Výsledkem tohoto pokrokového algoritmu řízení a regulace je až o 15 % vyšší úspora při přípravě teplé vody. Tak uspoříte nejen energii, ale i své finance. Funkce potřebné pro solární systémy jsou zahrnuty v regulátoru a automaticky se aktivují při připojení solárních komponentů.

Výhody:

  • optimální využívání paliva a maximálního efektu úspor
  • solární systém a kondenzační kotel se navzájem střídají v provozu - to prodlužuje životnost celého systému
  • kombinace obou systémů poskytuje větší nezávislost na růstu cen energií
  • důležitý přínos k ochraně klimatu díky minimálním emisím CO2
  • dodatečná úspora energie při přípravě teplé vody až 15 % a při vytápění až 5 %

Aktivní solární optimalizace při přípravě teplé vody

Inteligentní systém algoritmů ukládá data o solárním výnosu na místě. Získaná data se porovnávají s aktuálními údaji o počasí a zjišťuje se možný solární výnos. Po porovnání může teplota v zásobníku při očekávání solárních výnosů klesnout o stanovenou hodnotu. Například: ve fázi hezkého počasí se zatáhne obloha, solární výnos poklesne. Bez solární optimalizace by se nyní zapnul kondenzační kotel. Naše zařízení oproti tomu počká, zda se slunce opět neobjeví. Teprve pokud teplota v zásobníku klesne pod stanovenou hodnotu, zapne se kondenzační kotel. K průměrné 60 % roční úspoře při solární přípravě teplé vody tak můžete získat se SolarInside ještě navíc dalších 15 %.

Pasivní solární optimalizace při vytápění

Solární optimalizace může na přání ovlivňovat také vytápění. Základem je využívání dodatečné sluneční energie, která se do budovy dostává přes jižní okna. Stejně jako u aktivní optimalizace shromažďuje regulátor hodnoty o počasí v místě instalace ihned po uvedení do provozu. Pokud je dodatečná sluneční energie k dispozici, systém je schopen to rozpoznat a snížit náběhovou teplotu u vytápění. To umožňuje snížení spotřeby energie na vytápění až o dalších 5 %.


Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers
logo Bosch Termotechnika s.r.o. - obchodní divize Bosch Junkers

Tepelná čerpadla, klimatizace, plynové kondenzační kotle, atmosférické kotle, elektrokotle, plynové průtokové ohřívače, zásobníky TUV, regulace, solární systémy.